Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita

22.2.2021

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2013. “Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. stoljeća: od predmoderne do postmoderne”, predavanje doc. dr. sc. Nevena Duvnjaka (Institut […]

SRIJEDA, 19. LIPNJA 2013.
“Sociološki aspekti prehrane u urbanom kontekstu Splita početkom 21. stoljeća: od predmoderne do postmoderne”, predavanje doc. dr. sc. Nevena Duvnjaka (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar)

Prva društvena istraživanja prehrane nastaju unutar socijalne antropologije i etnologije. U sociologiji, prehrana je dugo bila zanemarivana kao manje važna društvena činjenica.
Zadnjih 50 godina prehrana postaje važno područje socioloških istraživanja, što dovodi i do utemeljenja sociologije prehrane. Razlog tome je povećan interes za sociologijsko tretiranje društvenih i kulturoloških pojava vezanih uz svakodnevni život i masovnu kulturu.
Prehranu u Splitu istraživali smo u okviru razvojne teorije, koja proučava promjene načina prehrane. Zanimalo nas je koliko je u prehrani stanovnika prisutan predmoderni (tradicionalni), moderni i postmoderni prehrambeni model. Korištena je mixed methodology, odnosno analiza sadržaja dalmatinskih kuharica, anketa (srednjoškolci i obitelji) i dnevnik prehrane.
Rezultati su pokazali da u Splitu umjesto više prehrambenih praksi dominira jedna u kojoj su čvrsto povezani elementi predmodernog i modernog načina prehrane. Međutim, prehrambeni okvir grada, u skladu s razvojnom teorijom, pokazao se kao dinamična i promjenljiva kategorija. Stoga pretpostavljamo da će postepeno slabiti utjecaj predmodernih (tradicionalnih) komponenti, a sve više dolaziti do izražaja utjecaj modernih i postmodernih komponenti na svakodnevnu prehranu u širem smislu.